Home-made rolls

Krásný večer!

  Podzimní prázdniny máme za sebou. So saaad 🙁 Ale jelikož už jsem viděla vánoční reklamu na Kofolu (tu „nenee já nemusím, já už ho vidím“ :D) , tak se nebojte, vánoční prázdniny tu brzo budou. Já zítra ráno odjíždím do Bratislavy, kam se chci už dloouho podívat. Takže se nedivte, že se těším, jak malej Jarda 😀 Byl jste někdo v Bratislavě? 🙂

  Abych se dostala k tomu, co Vám vlastně dneska chci říct. Už nějakou dobu jsem chtěla zkusit upéct domácí housky, ale přece jen jsem měla z kynutého těsta ještě trochu respekt. V sobotu jsem se k tomu ale konečně dokopala, zašla jsem pro droždí a pustila se do toho. Chvíli jsem s tím teda zápasila, ale nakonec housky dopadly na výbornou! 😀 A jelikož vážně chutnaly, tak je peču znovu i na zítřejší cestu. Takže tady je recept 🙂

250g celozrnné pšeničné mouky
200g celozrnné žitné mouky
20g droždí
180ml mléka
200ml vody
1 lžička třtinového cukru
15g soli
Hrst slunečnicových semínek
Hrubá sůl, kmín nebo mák

  Jako první si připravíme kvásek. V hrníčku si ohřejeme mléko, přidáme cukr a droždí, přikryjeme utěrkou a necháme kvasit. Mezitím si do mísy prosejeme mouku. Až nám kvásek vykvasí, tak si do mouky uděláme ďolík, do kterého přidáme kvásek, vodu, sůl a slunečnicová semínka. Bacha, teď by to měla být trochu makačka na ruce ale kdo se s tím chce patlat 😀 Takže si to ulehčíme a místo míchání se bude mixovat. Taak těsto je hotové a teď přichází ta nudnější část, kynutí. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na nějaké teplejší místo. Babičky sice radí, dát ho pod peřinu, ale tomuhle triku úplně nevěřím :D. Těsto necháme kynout aspoň tak hodinku a půl (záleží na rychlosti kynutí). Až je těsto vykynuté, tak si zapneme troubu na 220 stupňů a připravíme se vál (nebo prostě nějaký místo, kde se bude těsto hňácat :D). Vál si posypeme trochou mouky a můžeme tvarovat. Tvar je jen na vaší fantazii. Já zvolila úplnou klasiku. Potřeme vodou, posypeme buď solí, kmínem nebo mákem a šup do trouby. Housky pečeme cca 25 minut. Easy ne? 🙂 Tak dobrou chuť 🙂

Doufám, že Vám budou chutnat! 🙂 Pečete někdo domácí pečivo? Máte někdo zkušenost s domácí pekárnou ? 🙂 
S láskou 
Kačka 


6 Replies to “Home-made rolls

  1. V Bratislavě jsem ještě nikdy nebyla, ale hrozně bych se tam chtěla podívat 🙂
    No a housky vypadají nááádherně! Recept jsem si už uložila a určitě ho vyzkouším 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.